Blog

Upcycled, handgemaakte kussens

pic

Schapenwol verwerken

by Margreet, 22 september 2021

Van ruwe ongewassen schapenwol naar wol die klaar is voor het vilten. Een foto verslag.
Het begon met een flinke hoeveelheid ruwe schapenwol.
pic
Wat je op bovenstaande foto ziet is ongeveer een derde van alle wol. Voor het gemak maar even opgeborgen in wasmanden.

Om te beginnen heb ik de wol uitgekamd met een tweetal hondenborstels. Ik geloof dat de meeste mensen de wol eerst wassen, maar om de wol in lokken bij elkaar te houden vond ik het makkelijker om de wol eerst te kammen. Ook kon ik op die manier veel stro, hooi en laten we zeggen andere ongerechtigheden... eruit halen.
pic
Hondenborstels zijn een prima alternatief voor de veel duurdere kaarders. Waarschijnlijk werken die wel sneller, maar dit ging ook goed. Hoewel het erg veel werk was.

Daarna heb ik de wol, beetje bij beetje gewassen. Eerst een nachtje in koud water met wat soda. Je wil niet weten hoe vies het water is de volgende ochtend. En dan gaat de wol in een goed heet bad met wat afwasmiddel. Op die manier gaat het wolvet, de lanoline er uit.
pic
Een heel klein deel van de wol in bad.

En dan moet de wol drogen. Ik heb de wol eerst met de centrifugeer stand van de wasmachine al aardig droog gemaakt. Om het daarna in een afgedankte klamboe te drogen gehangen tot het echt door en door droog was en klaar om verder te verwerken.
pic
Een deel van de wol heb ik direct vervilt en een deel heb ik eerst geverfd. Dat is iets voor een volgende blogpost.

pic

pic

Kussens!

by Margreet, 9 september 2021

Het eerste kussen van schapenwol staat in de webshop! Het was een hele toer om alle wol te wassen en te kammen en nu kan ik gaan beginnen met het maken van vilt. Waar ik dan weer kussens van wil maken.
In een volgende post zal ik wat foto's laten zien van hoe dat in zijn werk ging en van het wol verven waar ik ook mee bezig ben.

pic

pic

Kussens!

by Margreet, 1 augustus 2021

En toen had ik nog zoveel materialen liggen...⁠

⁠ En toen ging ik voor iemand anders die ook tassen maakt een website maken en dacht, hmm zal ik ook...⁠⁠

⁠ En toen had ik een nieuwe bank waar ik kussens voor maakte...⁠⁠

⁠ En toen kwam het idee om in plaats van tassen kussens te gaan maken.⁠⁠

⁠ En zo is het gekomen. Nog heel pril, maar de eerste kussens zijn een feit en mijn hoofd en Pinterest board loopt over van de ideeën. ⁠

⁠ ⁠ En nu aan het werk met de website, de shop en wat er verder nog allemaal bij komt kijken voor ik weer in business ben. ⁠⁠

⁠ En dan hopen dat mijn kussens in de smaak vallen en dat ik niet de enige ben die ze mooi vindt...😄⁠

pic

pic

Tas van afgedankte paraplu's

by Margreet, 23 november 2019

Ja, eindelijk weer eens een nieuwe tas in de webshop.

Na een lange pauze is het eindelijk weer gelukt om iets nieuws te maken.
Deze tas heb ik hemaakt van twee afgedankte paraplu's. Beide waren door de wind niet meer bruikbaar en dus prima materiaal om een tas van te maken.
Ik heb ze een soort van doorgestikt op een laagje tussenvulling. Zo ziet de tas er een beetje uit als een lekkere warme winterjas.

Mocht je nu denken dat hij waterdicht is.... helaas. Paraplu's zijn alleen waterdicht wanneer de stof helemaal snaar strak gespannen staat. En dat is hier niet het geval. pic

pic

Mijn oude blog

by Margreet

Hier vind je mijn vorige blog.